Huisbeschrijvingen
Omschrijving
juli 2017
Deze woning werd tot voor kort bewoond door Willem Groot en echtgenote, in deze woning hebben zij vanaf 1954 gewoond en een gezin met 6 kinderen opgevoed. Hij huurde de woning voor 5 gulden in de week, zie ook het interview in het artikel in het jaarboek 2012 van De Cromme Leeck, over de melkfabriek op de Oude Gouw waar Willem jarenlang gewerkt heeft. In latere jaren heeft hij de woning gekocht.
Het huis is omstreeks 1910 gebouwd, waarschijnlijk als rentenierwoning (vanwege de fraaie details) voor de eigenaar van de naastgelegen boerderij nr. 26. De woning staat op de linker voorhoek van het perceel van de boerderij. De bouwtijd is mede af te leiden uit de trapsgewijs gemetselde fundering onder de voor en zijgevels. De gevels zijn halfsteens opgetrokken met een beschot aan de binnenzijde.
De achtergevel en het achterste gedeelte van de linkerzijgevel zijn waarschijnlijk al vroeg opnieuw opgemetseld in een gewijzigde vorm, zie schets en oude foto, anno 1930.
Voorgevel:
De voordeur is niet origineel, de 2 raamkozijnen wel, het raamkozijn in de topgevel is dichtgemetseld. Aan de bouwsporen is te zien dat het vroeger uit 3 glasvlakken bestond met het middelste vlak enigszins verhoogd. Boven de kozijnen fraaie sluitstenen met een gebogen rollaag. In het vlak tussen de bovendorpel en de rollaag is met kunstig gekleurd stucwerk een motief aangebracht. Ook zijn er enkele speklagen, elke laag bestaat uit 2 lagen metselwerk in een gele kleur, ter versiering aangebracht.
Rechter zijgevel:
Hierin is op een hoogte van ca. 2 meter, ter plaatse van de trapopgang, een klein rond stalen raampje aangebracht met een fraaie betimmering aan de binnenzijde.
Linker zijgevel:
Een iets smaller raamkozijn dan in de voorgevel en op de plaats van het vergrote raamkozijn was voorheen ook een smal kozijn aanwezig, met schuin daaronder een kelderraampje, het kleine raampje voor het toilet is ook origineel, dat voor de douche is later, waarschijnlijk gelijktijdig met de achtergevel, aangebracht.
Achtergevel:
Aan de inkassingen in het metselwerk is te zien dat deze ooit, gelijktijdig met het achterste deel van de linker zijgevel, in het geheel is vervangen. Deze geveldelen staan op een betonnen plaatfundering.
Dak:
Het dak is gedekt met grijs gesmoorde kruispannen. Op de oude foto is te zien dat er 2 schoorstenen op de nok stonden, 1 voor de stookplaats in de voorkamer en 1 voor de kookplaats in de keuken. Op de beide dakvlakken is in latere tijd een flinke dakkapel geplaatst ten behoeve van de gewijzigd zolderindeling wat ten koste ging van het mooie raamkozijn in de voorgevel. De aftimmeringen aan de onderzijde van het dakoverstek aan de voorzijde zijn bijzonder (nog nooit gezien): deze zijn gemaakt met behulp van paneel betimmeringen.
De goten zijn ooit vervangen, aan de aftekening op de gevels is te zien dat er vroeger verticale houten gootklossen met daarop houten bakgoten aangebracht waren.
Indeling begane grond:
Deze is rigoureus gewijzigd, in de gang tegenover de trap het ronde stalen raampje en de, door de plaatsing van de kasten in de woonkamer, verdiepte deurkozijnen met paneel betimmeringen, daarboven zijn
in deze scheiding-kastenwand met de woonkamer bovenin kastjes aangebracht.
In de woonkamer is nog te zien dat er vroeger als scheiding met de achterkamer een kastenwand met schuifdeuren en een schoorsteenmantel aan de linkerzijde was, zie schets. De zolderbalken in de voorkamer zijn met de daar tegenaan geplaatste betimmeringen van fraai houtsnijwerk voorzien. Links achter in de vloer een luik als toegang tot het keldertje.
In de daar achtergelegen keuken is de kookplaats nog zichtbaar.
In het portaal bij de achterdeur een toilet, naderhand is daarnaast een douche aangebracht.
Vanuit de gang een vaste trap naar de zolderverdieping met vroeger waarschijnlijk alleen een slaapkamer aan de voorzijde, het overige gedeelte open zolder. Het schoorsteenkanaal van de stookplaats in de voorkamer was versleept langs het dakvlak naar de op de nok staande schoorsteen.
Rechts achter in de zoldervloer een rond ijzeren rooster, ten behoeve van de ventilatie van de keuken, wat uitmondde op zolder.
De woning is in 2017 gesloopt t.b.v. vervangende nieuwbouw.
J. Koning, juli 2017
Oude Gouw 28, Wognum