Omschrijving
Dubbel bedrijfspand onder zadeldaken. Gedekt met grijze Muldenpannen. Zinken goten.
Witte kalkzandsteen.  Oorspronkelijk houten ramen met kleine roedeverdeling. Deze is in een deel van de zij- en achterramen nog aanwezig.

Linkerdeel: De autowerkplaats. Blijkens gevelsteen gebouwd 1930: ‘De eerste steen gelegd door E.C.G. Kuip en M.C.M. Kuip, oud 6 en 5 jaar. 30 Juni 1930’. Ongedeelde ruimte, toegankelijk via later aangebouwd kantoor/magazijn, op de plaats van het gesloopte woonhuis annex fietsenwinkel. (NB: de winkeldeur nu in gebruik als schuurdeur achter Raadhuisstraat 18).
Aan de voorzijde raam en een grote ijzeren schuifdeur, vroeger houten deuren met ramen met zeer kleine roedeverdeling. Aan de achterzijde drie hergebruikte deuren, wellicht afkomstig uit de naastgelegen grote villa van Wiering, gesloopt 1941. Voor in de betonvloer sporen van een oudere vloer, waarschijnlijk daterend van voor de nieuwbouw. In de linkerzijmuur een deur die vroeger naar het kantoor/magazijn bij het gesloopte woonhuis leidde. Rechts achterin is de zoldering verhoogd ten behoeve van een smeerbrug. Tegen de achtergevel een trap naar de zolder: ongedeelde ruimte. Spanten met verticale middenstijl. Beschoten kap.
Het pand is in 1930 gebouwd als wagenmakerij. Hier stonden alle machines (lintzaag, draaibank, zelfgebouwde platenwals), elektrisch aangedreven via een systeem van drijfwielen en -riemen. Na het overlijden van Tijmen Kuip (de wagenmaker) in de jaren 1950 ingericht als autogarage. (NB: de lintzaag, draaibank en elektromotor met schijven, benevens zeer veel wagenmakerijgereedschappen nu in het bezit van Toon Wortel, Wakkerendijk 6, Eemnes.) 

Rechterdeel: De busstalling. Komt voor op een foto gedateerd omstreeks 1924. Ongedeelde ruimte. In de voorgevel twee dubbele inrijdeuren, het rechterstel verbreed (toen de bussen breder werden). De zoldering rechts later deels opgelicht om beneden meer lichtinval te creëren. Rechts achterin iepenhouten trap (iepenhout was een veelgebruikte houtsoort in de wagenmakerij) naar de zolder: ongedeelde ruimte met spanten met verticale middenstijl. Beschoten kap. In de houten topgevel aan de achterzijde zijn twee autoruitjes aangebracht.
De oorspronkelijke wagenmakerij. Na de nieuwbouw in 1930 in gebruik als auto- en busstalling, ook als autowerkplaats, tot het opheffen van de wagenmakerij/carrosseriebouw. Daarna alleen stalling. 

Houtloods: In de hoek tussen werkplaats en busstalling bevindt zich de houtloods ten behoeve van de wagenmakerij, oorspronkelijk met plat dak, later veranderd in een lessenaarsdak. Na opheffen wagenmakerij in gebruik als magazijn. Boven de stelling tegen de oostmuur resten van de oorspronkelijke zolderbalken.  Gebouwd in 1930.


Henk Sloetjes 13-05-2010
2010 Wognum
.omschrijving.plattegrond.fotos
Garage Kuip, Oosteinderweg 5, Wognum
Huisbeschrijvingen