Historische Stichting 'De Cromme Leeck'

Historische Stichting 'De Cromme Leeck'
Homepage CL Documenten CL Zoekresultaat

Zoekresultaat:    -1900     

Aantal gevonden publicaties : 75   (uit: 413)

Getoond wordt publicatie : 61 t/m 75


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

Begin        Vorige      1   2   3  

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

61. Documentnummer: 201514  
De Bedijkte Leekerpolder in Wognum
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1500-1700)    [Groot, K. (Ko)]
Aan de Kleine Zomerdijk in Wognum ligt de Bedijkte Leekerpolder.
Een van de meest laaggelegen stukken grond in onze gemeenschap, die tezamen met de Kerkepolder een prachtig natuurgebiedje vormt. Duizenden vogels vertoeven in dit landschap. In eerdere artikelen in ons jaarboek schreef ik over het onbekende westelijke deel van de Kromme Leek en de invloed van deze veenstroom op de omgeving en de noodzaak om het water van deze veenrivier binnen de perken te houden.
De aanleg van de Grote en Kleine Zomerdijk, de Bobeldijk en het Keern rond 1350 waren daarvan het gevolg. Door een betere bemaling werd de stroombreedte uiteindelijk rond 1500 teruggebracht tot brede sloten en kon het onderliggende land weer voor agrarische doeleinden worden gebruikt. Een uitzondering daarop vormde het zeer laag gelegen gebied van de Bedijkte Leekerpolder.
Dit bleef water tot 1635. In 1633 nam een burger van Hoorn, Sijbrant Albertszoon Curtius, het initiatief om het gebied te voorzien van een omringdijkje en het droog te malen. etc

 

62. Documentnummer: 201520  
Don Quichot en zijn gevecht tegen de windmolens
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1300-1400)    [Groot, K. (Ko)]
De discussie over windmolens mag zich verheugen in een grote belangstelling. Voor- en tegenstanders rollen over elkaar heen. Het Rijk en de provincies bereiden in ons land grote plannen voor om de door de regering gestelde doelen te realiseren.
Zon- en windenergie moeten ons minder afhankelijk maken van de olieproducerende landen! Uiteraard spelen ook de aan te wijzen locaties voor windmolens een belangrijke rol in de discussie. Als ze er al moeten komen, dan bij voorkeur niet in onze achtertuin, maar elders of ergens ver weg in zee.
Naar verwachting zal het stroomgebied van de Kromme Leek een van de aan te wijzen locaties zijn. Een nog niet gestelde vraag in de discussies is: Wie is eigenaar van de wind? Ik neem u graag mee naar de 14e eeuw om op deze vraag een mogelijk antwoord te zoeken...etc

 

63. Documentnummer: 201522  
Een vergeten Wognumer oorlogsheld
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1870-1930)    [Baar, T.C. (Tom) van]
Het fotobestand op de website van De Cromme Leeck leidt regelmatig tot verrassende en soms internationale contacten. Zo ontving ik eind 2013 een e-mail uit Zuid-Afrika van de mij onbekende Tarryn Powell. Op de website van De Cromme Leeck had ze een foto ontdekt van haar betovergrootvader Ludovicus Hubertus Wilhelmus Janssens, huisarts te Wognum. Die foto was haar en haar familie onbekend en ze vroeg om een kopie. Die kreeg ze natuurlijk!

In de e-mailwisseling die daarop volgde, vertelde ze te werken aan een stamboom (parenteel) van haar betover-grootouders. Ze liep echter al vast bij de tweede generatie. Van een van de kinderen was behalve zijn naam (Fernand) helemaal niets bekend binnen de familie. Haar oma wist (of vertelde)geen verdere details. Mijn interesse was gewekt...etc

 

64. Documentnummer: 201523  
De boerderij van Ootes aan de Kerkstraat
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1900-2015)    [Sloëtjes, H. (Henk)]
Aan de Kerkstraat 71 in Wognum staat een bijzondere boerderij: een stolp-schuur met een dwarsgeplaatst voorhuis, waarschijnlijk daterend uit het midden van de 19e eeuw.
De boerderij is sinds circa 1930 eigendom van de familie Ootes. Op 24 december 2013 heeft de Bouwhistorische Commissie het pand opgenomen.
Aanleiding hiervoor was de ophanden zijnde ingrijpende interne verbouwing waarbij het hele gebouw een woonbestemming zou krijgen.

Op 10 januari 2014 heeft de commissie een gesprek gevoerd met Riek Goos-sens-Ootes en haar broer Thaam Ootes. Zij zijn beiden geboren in de boerderij. Dit artikel bevat de beschrijving van pand en erf en aansluitend het interview. Deze teksten, plus veel meer foto’s dan hier zijn geplaatst, zijn ook te vinden op de website www.decromme-leeck.nl onder het kopje Huisbeschrijvingen....etc.

 

65. Documentnummer: 201525  
Wegenbeheer in de negentiende eeuw
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1800-1900)    [Groot, K. (Ko)]
In 1846 werden door het bestuur van de polder van de banne Wognum en Wadway nieuwe voorschriften vastgesteld in het Reglement van politie op de wegen en voetpaden.
Daarmee beoogde men de wegen en voetpaden in een redelijke staat van gebruik te houden. En dat mocht ook wel!
In dat jaar immers waren er nog nauwelijks verharde wegen, zeker niet in de dorpen Wognum en Wadway. Wel was men druk doende om dat via het waterschap te realiseren, maar de hoog oplopende verschillen van mening over het gemeentelijk aandeel in die kosten zorgde ervoor dat het geloof daarin nog ver weg was.
Men moest het voorlopig doen met onverharde wegen, die met name in de herfst en winter nauwelijks begaanbaar waren. De nieuwe voorschriften die werden vastgesteld, vloeiden dus voort uit deze ellende...etc

 

66. Documentnummer: 201526  
Hoe braaf waren onze voorouders?
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1800-1900)    [Groot, K. (Ko)]
Op plaatselijk niveau stelden gemeentebesturen en polderbesturen verschillende verordeningen en keuren vast. Daarin legde men geboden en verboden vast. Uiteraard moest op de naleving daarvan toezicht worden gehouden, daarvoor moesten doorgaans de bodes en veldwachters zorgen.
Veel van dat soort voorschriften komt ons nog steeds bekend voor, zoals het verbod op openbare dronkenschap, vechtpartijen op de openbare weg, mishandeling, laster, burenruzie, stroperij en muilkorf-geboden...etc.

 

67. Documentnummer: 201532  
Een legendarische vrouw uit Medemblik
Jaarboeken -- Jaarboek 2015           (1600-1650)    [Dudink, A. (Ad)]
‘Catharina Herman woonde in Medemblik en was getrouwd met een loods die rond 1601 naar Oostende werd gestuurd...’.
Onder de titel ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ probeert Els Kloek ons tijdsbeeld te veranderen. Ze hoopt door haar boek en een tentoonstelling beroemde, beruchte en spraakmakende vrouwen uit de vergetelheid te halen. Een van die vrouwen is Catharina Herman. Hier een poging om haar naam in elk geval plaatselijke bekendheid te geven. etc

 

68. Documentnummer: 201609  
De boerderij tegenover de kerk
Jaarboeken -- Jaarboek 2016           (1400-2000)    [Jong, S. (Sjaak)]
In het hart van Zwaagdijk-West recht tegenover de kerk stond tot in de 19e eeuw een eeuwenoude boerderij.
Die plek is al zo lang bewoond dat ik, toen ik in 1983 met toestemming van Aad Sijm, het toenmalige hoofd van de Lidwinaschool, daar een archeologisch onderzoek uitvoerde, zelfs het vermoeden kreeg dat op die plek wel eens het eerste huis van Zwaagdijk-West kan hebben gestaan.

n mijn eerdere publicaties vermeldde ik al dat er vier huizen op Zwaagdijk stonden toen Zwaag in 1406 stadsrechten kreeg. Dit huis lijkt gezien de vondsten zo niet het eerste dan toch wel één van de eerste vier huizen van Zwaagdijk-West geweest te zijn.
Opvallend naast onder andere het voorkomen van blauw/grijs aardewerk was de vondst van grapen (kookpotten) met klauwpootjes. Deze waren rond 1400 slechts korte tijd in de mode en ik heb ze op Zwaagdijk-West nog niet eerder gevonden. Wat het uiterlijk van deze vroege boerderij aangaat, moeten we denken aan een grote rijke boerderij.
Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. De eerste boerderijen hier heeft men gebouwd midden op de oude kreekrug, die zich uitstrekt van Hoogwoud tot Schellinkhout, en die rond deze plek de Zwaagdijk kruist. Ook zal de vruchtbare makkelijk te bewerken zavelgrond niet direct door arme sloebers gekocht zijn. Dat blijkt wel uit de verpondings (belasting) boeken. Die zijn bewaard vanaf het midden van de 16e eeuw en...... etc

 

69. Documentnummer: 201611  
De brandkast
Jaarboeken -- Jaarboek 2016           (1840-2016)    [Blauw, J. (Jan)]
Ommerdebai 1840 denk ik dat ik maakt ben.
Weer dat was, weet ik gien meer. Ze hewwe me dat nooit zoid. Wel weet ik dat ik ommerdebai 1850 in Wognum kommen ben.
Ik werd in puur zô’n groôt gebouw neerzet. Het skeen het gemeentehuis te wezen.
Ik kreeg als taak het bewaren van spulle en papiere die ze efkes niet nôdig hadde.
Grôte en ok kloine dinge, want in de grôte kast was nag weer een kloin kassie, dat ok op slot kon. Alles wat voor de gemeente belangroik was en niet weggooid werd, deer most ik op passe.
etc.

 

70. Documentnummer: 201613  
Een h=oude herberg op middeleeuwse groond
Jaarboeken -- Jaarboek 2016           (1100-2016)    [Archeologie West-Friesland]
Tijdens onderzoek in Wognum, in oktober 2015, stuitten archeologen op een omvangrijke inventaris van een oude herberg. De herbergier van De Eendragt stortte tussen 1700 en 1800 veel afval langs de sloot achter de herberg. Hierin zijn talloze wijnflessen, wijnglazen, kelken en tabakspijpen gevonden, allemaal gebroken natuurlijk. De dorpsherberg lag op een belangrijke kruispunt van wegen. De vondsten geven een prachtig beeld van het West-Friese kroegleven van meer dan tweehonderd jaar geleden.
In opdracht van Bouwbedrijf C. L. Hof BV uit Grootebroek en in samenwerking met Adviesbureau BOB werd, voorafgaand aan de procedure van het bouwrijp maken, door Archeologie West-Friesland onderzoek uitgevoerd op het terrein bij de rotonde Nieuwe-weg-Oosteinderweg. Op deze plaats zal na de sloop van de dichtgespijkerde panden aan de Oosteinderweg kleinschalige nieuwbouw verrijzen. De Oosteinderweg bestond al in de Middeleeuwen en was een verbindingsweg tussen Wognum en Nibbixwoud. Het terrein grenst aan de westkant aan de Nieuweweg. Deze weg sloot aan op de Hoornseweg en leidde richting het noorden naar Benningbroek. Bij dit kruispunt van wegen stond in ieder geval vanaf de 16e eeuw een herberg, die in later tijd De Eendragt heette. Bij de opgraving is vastgesteld dat aan de Oosteinder-weg al in de 12e eeuw bewoning aanwezig was. Hier lagen twee verhoogde huisplaatsen begrensd door ......... etc

 

71. Documentnummer: 201615  
Annie Kuiper-de Winkel: de Ellen Vogel van Wognum
Jaarboeken -- Jaarboek 2017           (1866-2016)    [Boer-Kuiper, D. de (Dia)]
Inleiding
Dit jaar bestaat de Wognumse toneelvereniging De Oefenschool 150 jaar. Een mooie gelegenheid om een artikel te schrijven over een van de bekendste speelsters uit de jaren 1933-1970. Mijn moeder, Annie Kuiper-de Winkel, was niet alleen ruim 37 jaar actief als speelster van veel hoofdrollen, daarnaast voerde ze meer dan 17 jaar de regie.

Annie Kuiper werd op 5 mei 1918 geboren als Anna de Winkel, dochter van Dieuwertje de Winkel-Wagemaker en Pieter de Winkel, fruitteler aan het Oosteinde 17 in Wognum. Annie genoot een onbezorgde jeugd. Haar ouders hadden het tot 1940 niet slecht.
Ze pachtten niet alleen grond vlak bij het huis aan het Oosteinde, maar ook een groot stuk grond aan de Nieuweweg waar later een woning werd gebouwd voor hun zoon Klaas de Winkel. Hij zette het bedrijf jarenlang voort. Volgens de verhalen van opa en oma was Annie net een kwajongen.
Het liefst wilde ze broeken aan. Als ze op zon- en feestdagen haar zondagse, door haar moeder gemaakte jurkje aanhad, dan was dat aan het einde van de dag óf kapot óf het zat onder de groene en zwarte vegen. Leren vond ze maar niets en ze ging op haar dertiende, de lagere school had in die tijd zeven klassen, naar de huishoudschool.. etc.

 

72. Documentnummer: 201617  
De Oefenschool 150 jaar - Leren is onze lust
Jaarboeken -- Jaarboek 2016           (1866-2016)    [Boer-Kuiper, D. de (Dia)]
Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de Wognumse toneelvereniging De Oefenschool werd opgericht. Een mooie gelegenheid om eens in die lange geschiedenis te duiken.
Inleiding
Rond 1850 ontstond er op het Nederlandse platteland een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding, het ‘rederijken’. Het rederijken bestond al veel langer, het kwam reeds in de Middeleeuwen via Frankrijk, waar de leden‘ ‘rhetoriqueurs’ genoemd werden, en Vlaanderen naar Nederland. Beroemde dichters als Brederode, Vondel en Hooft waren lid van rederijkerskamers in Amsterdam zoals De Egelantier en Het Wit Lavendel. Het oprichten van dergelijke kamers in de 19e eeuw paste goed bij de doelstelling van de in 1784 door socialist en predikant Jan Nieuwenhuyzen opgerichte Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Het platteland moest tot ontwikkeling komen, onder meer door middel van het oprichten van bibliotheken en spaarbanken en het organiseren van lezingen. In veel West-Friese dorpen, maar ook op het platteland in andere provincies, werden rederijkerskamers opgericht. Zo had je in Wijdenes het in 1861 opgerichte Mosterdzaadje, in Berkhout De Grashalm en een mooie naam kreeg die van Schellinkhout: De Boom van ons Genoegen..... etc

 

73. Documentnummer: 201620  
Westeinderweg 11, Wognum
Jaarboeken -- Jaarboek 2016           (1544-2016)    [Schouwe-Schouten, T. (Trudy)]
Martien en Leny Hoogewerf zijn de eigenaren van de boerderij aan de Westeinderweg 11 in Wognum. Op het oog een vrij nieuwe boerderij. Maar schijn bedriegt. De plaats is al eeuwen bewoond en vanaf 1544 zijn de eigenaren bekend. Waarschijnlijk werd deze plek al in de middeleeuwen bewoond.

De eerst bekende eigenaar is Pieter Allerts. Hij is gehuwd met Seelien Pieters en hun huis wordt genoemd in de zogenoemde verpondingregisters. Voor de invoering van het kadaster in 1832 werd de belasting op grond en bezit opgeschreven in deze registers. Pieter Allerts bezit in totaal 14 morgen en 150 roede land. Een morgen is iets kleiner dan een hectare. Zijn land is verdeeld in drie stukken die 8, 4 en 2 morgen groot zijn. De 150 roede wordt apart vermeld. In 1544 is Seelien, weduwe van Pieter Allerts, eigenaar. Negen jaar later, in 1553, wordt Arian Pieters als eigenaar genoemd. Hij is waarschijnlijk een zoon van Pieter en Seelien. Ook Sijbrant Pieters, die in 1558 eigenaar is, zal een zoon van dit echtpaar zijn. De percelen zijn tot dan in totaal nog even groot, alleen is de verdeling anders. Een perceel binnendijks is 6 morgen en 50 roede groot. 4 morgen liggen buitendijks en 4 morgen en 50 roede liggen achteraf. Waarschijnlijk liggen de percelen achter de woning, richting Grote Zomerdijk (binnendijks) en een perceel tussen de Grote Zomerdijk en de Rijndijk ... etc.

 

74. Documentnummer: 201713  
De banpalen van Wognum
Jaarboeken -- Jaarboek 2017           (1414-1850)    [Groot, K. (Ko)]
Banpalen komen nog slechts sporadisch voor. Ze zijn ontstaan in het verre verleden, vanaf het moment dat de eerste stadsrechtverleningen ontstonden. In onze regio gebeurde dat vanaf de 13e eeuw. Het doel van banpalen was de grenzen van de bannen (gemeenschappen) aan te geven, waarbinnen het stadsrecht functioneerde.
Na het verlenen van de stadsrechten kregen de stadsbesturen de mogelijkheid om binnen het grondgebied van de banne keuren (verordeningen) te maken die voor dat gebied van toepassing waren. Het was dus zinvol om aan te geven waar of de grenzen van de bannen begonnen en eindigden.
Zo kon een burger het rechtsgebied herkennen waar de verschillende keuren van toepassing waren en welke gemeente bevoegd was om handhavend op te treden. Banpalen kwamen daardoor in het verleden veelvuldig voor.
De vorm van de banpalen was zeer divers. Bovendien waren zij qua verschijningsvorm aan mode onderhevig: in arme tijden eenvoudige houten banpalen en in rijke tijden luxueuze banpalen.

De gemeenschap Wognum (bestaande uit Nibbixwoud, Wadway en Wognum) verkreeg in 1414 stadsrechten. Als gevolg daarvan zullen de eerste banpalen zijn opgericht. Dit waren aanvankelijk eenvoudige houten palen, al dan niet voorzien van versieringen, zoals het gemeentewapen of de tekst Stede Wognum. etc,

 

75. Documentnummer: 201717  
Memorandum van dokter J.H.A. Boeckhorst
Jaarboeken -- Jaarboek 2017           (1900-2000)    [Ursem, D. (Dirk)]
Inleiding
Enkele jaren geleden ontstond bij mij het idee om een artikel over dokter Boeckhorst te schrijven. Daarbij kwamen de beelden van onze vroegere huisarts vanzelf weer naar boven, maar ook de tv-serie Memorandum van een dokter. Deze doktersserie, met in de hoofdrol Bram van der Vlugt, was gebaseerd op de Engelse doktersserie Dr. Finlay’s Casebook en was van 1963 tot 1965 te zien op de Nederlandse buis.

Eigenlijk stond daarmee de titel van dit artikel al min of meer voor mij vast. Ik beschrijf hierin de periode, waarin dokter Boeckhorst in Wognum een huisartsenpraktijk overnam en van daaruit bijna dertig jaar de huisarts werd van vele Wognumers en inwoners van andere woonplaatsen in de directe omgeving.
Daarvoor heb ik diverse personen geïnterviewd, waaronder zijn dochter Yvonne Boeckhorst en collega huisarts Johan Botman. Dokter Boeckhorst was een markante persoon, die veel voor Wognum en zijn inwoners heeft betekend en symbool stond voor de vroegere plattelandsdokter... etc.

 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

Begin        Vorige      1   2   3  

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 6 juni 2022